Távlati terveink

2013.01.26 16:55

Smaragdvölgyi ÖKO- tanyaközösség kialakítása

 

Álmaink szerinti területre bukkantunk 5 évvel ezelőtt, erdő, dombok, lankák, fennsíkok, patak, a patak egy 120 ha-os vízgyűjtőbe torkollik. Sehol épület, sehol környezet szennyezés, csak a természet és mi. Szomorúan láttuk sehol nem művelik a földet, de ebből a helyzetből adódott a lehetősség, tegyük mi megműveltté, ismét hasznossá, úgy hogy közben csak hozzáteszünk, fát telepítünk, gyümölcsösöket, termő, és gondozott vidékké varázsoljuk azt ami elhanyagolt, ám így is csodásan megkapó.

Az utolsó érintetlen területeket szeretném megőrizni. Virágok és növények szaporításával, termesztésével, ezen kívül fák - erdők telepítésével hozzájárulni a teremtés csodáihoz. Az állatokkal és a természettel együttműködve egy földi menedék megteremtése minadannyiunk számára. Kreatív emberi mivoltunk újraélesztése, életünkben játszott fontos szerepének felismertetése.  A csend és a természet hangjai csodás zsongásának, dallamának megfigyelése.

Látomásom :

Mint a mesékben, szelíd állatok, békés emberek, csendben, tevékeny alkotó állapotban egymást és a környezetet tiszteletben tartva, működnek egy közös cél megteremtésén. Közösen műveljük a földeket, látjuk el az állatokat, esténként beszélgetünk, mesélünk. Gyerekeinknek példát és reményt mutatva a világ zajától távol.

A valóság, amit az 5 év alatt megéltünk, hogy rengeteg kihívás visszatérni természetes környezetünkbe, ha nem akarjuk közben leigázni, meg kell tanulnunk rengeteg új dolgot, fizikai korlátainkat naponta méri meg a természet, épp hideggel, vagy esővel, rovarokkal, hőséggel, emberi ártással, fáradsággal, tette próbára elszántságunk, és kitartásunk. Kiálltuk a próbát. Sokszor hétről hétre megerősítettük a lelkünk felett nem uralkodik a test. Területünk most nagyobb, mint ami nekünk szükséges, és megmunkálható, ezzel együtt ami föld eladó, azt igyekszünk megvásárolni, hogy tisztán megőrizhessük azoknak, akik földművelésében, gondozásában keresik az életük megoldását. 

 

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy fecske nem csinál nyarat, ezért összefogást hirdetünk:

helyet és lehetősséget szeretnénk adni azoknak az embereknek, akiknek a lelkében hasonló vágy él, csendes elmélyülésben, önmagunkat formálva, az erőszakmentességet felvállalva, a köz és saját maguk érdekében és mindezért hajlandóak munkálkodni. Az anyagi hasznot visszaforgatva a föld hasznára, hogy virágzóbb, egészségesebb lehessen a jövő. Élni az állandó változásban, a pillanatra reagálni, és összefogással megteremteni  egy erős támogató közösséget.