Komposztálás

2012.05.30 11:41

Régóta olvasom a biogazdálkodással foglalkozó könyveket. A növények életben maradásának egyik legfontosabbját a föld termékennyé tételét, ill. annak fokozását, természetes módon a komposztálással tehetjük meg. Többféle talaj van minden terület más adottságú, de egy biztos, ha a földből elveszel, vissza is kell, hogy tégy bele! Igen, de mit? Természetesen a kiskert tulajdonosok tudjuk, hogy minden szerves anyag idővel visszabomlik, és igyekeznek is szelektálni a hulladékot, hogy a földbe visszajuttathassák.Elborzadok a sok vegyi műtrágyától, növényvédő szerektől, rovarirtóktól, és annak hatásától. Panaszkodunk a szúnyogok miatt? Miért pusztultak el a madarak az ő természetes ellenségei? Miért pusztulnak el a békák? Sünik? Tisztában vagyunk vele, hogy minden rovar irtása az őket fogyasztó madarak, élőlények pusztításához vezet?

Tudjuk, hogy a vegyszerek mennyiségét, és minőségét folyamatosan emelni kell, hogy az adott eredményt fenntartsák? Tudjuk, hogy a fáink mitől pusztulnak tömegesen? Tudjuk, hogy az allergia egyik bizonyított, alap kiváltó oka a szervezetbe bejutó idegen gének elleni reakció? Tudjuk, hogy növényeink, állatállományunk, melyet "fogyasztásra termesztenek" génkezelt, antibiotikumokkal, hormonokkal tömött, boldogtalan lények, amik sejtszinten, információ szinten gyengítik a szervezetünket? És még mindig fogyasztunk!!!! Az a csirke, ami hat hét alatt eléri a vágósúlyt, és se nem hím, se nem nőstény nem gondolkodtat el bennünket, azt már nem az isten teremtette számunkra!?

Elgondolkozunk azon, hogy egy paraszt ember a faluban mennyi pollennel és parlagfűvel találkozik a földjén, amikor reggeltől ott izzad? Mégsem ő lesz allergiás, hanem a városlakó, aki nem is látott életében parlagfüvet? Nem lehet, hogy az életmód, a környezet, a táplálék minősége, a lélek harmóniátlansága okozza a kialakult betegségeket? Mi a kényelmes? A karosszékben felpuffadva, nézni az aktuális sorozatot, vagy megmozdulni, tenni a környezetért, és a saját életminőségünk javításáért.

Néhány gyorsan szerzett tapasztalat, minden héten, ha tehetjük,
lemegyünk, és kis idény kertet alakítunk ki, az elsők közt
néhány folyton érő eperpalánta volt, paradicsom, gyógynövény. A
kert előző lakói igen örömmel fogadták a telepítést, ugyanis, minden reggelre az épp beérő gyümölcs lerágcsálva, elfogyasztva :) valószínűleg elégedettek az új tulajdonosokkal :) Mi már egy kicsit türelmetlenek vagyunk, hogy hagynak-e nekünk is az "őslakosok"