Természetes körmölés

2013.01.14 21:27

Minden nálunk tartott lovat magunk körmölünk, így a lovak egészsége hosszan, fenntartható, sok betegség oka a helytelen körmölés és patkolás miatt alakul ki. Sőt ebből következően a lovak viselkedése is javul, ha kényelmes, "viseletben "  futkározhat:)

A lovamat remek helyről vettük, remek kovács körmölte sajnos helytelen tanulmányai miatt helytelenül. 

a paták állapota kis túlzás nélkül is igen rossz állapotúak voltak (ez szinte általános országos tünet)  benőtt beszűkült nyír, repedt köröm, saroktámasztók benőve, befordulva.A természetes körmölés mellett köteleztük el magunkat . Nagy vonalakban mit is jelent ez? A ló patáinak arányaiban és formályában egy ideális képnek kéne megfelelnie ami természetesen nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen de törekedni kell hogy közelítsünk hozzá. Egy egyszerű példa ha kisgyermekünknek cipőt veszünk amit ő félre koptat azt a cipőt nem visszük el egy cipésznek hogy a félre kopott cipőt arányosan talpalja vissza hanem az ideális formályát akarjuk helyre állíttatni különben a gyermek pár éven belüll a bokályán fog járni úgy kifordul a lába.

Nos a lovakkal is ez a helyzet ha félre kopott ki kell igazítani ha túlnőtt le kell faragni ami benőtt azt meg kifaragni. ez most nagyon egyszerűen hangzik de a gyakorlatban mindenki a saját elképzelését próbálja megvalósítani ami sokszor helytelen. Ezért képezzük magunkat a Természetes Pataápolás csoporttal akiktől nagyon sok segítséget és építő kritikát is kapunk.

Egy elhanyagolt lábú ló patáinak a rendbe tételének nagyon körültekintően és elővigyázatossan lehet csak neki kezdeni.Vannak olyan helyzetek amikor nem is lehet nem is szabad :meg kell teremteni a megfelelő körülményeket pl: egy folyamatossan istállóban álló ló a mozgás hiány miatt nem tud megfelelően regenerálódni.