Természetes környezet = egészség

2013.02.22 20:19

 

Lovaink egészsége, békéje, sok összetevőn múlik. A ló, családban élő állat, természetes környezete a legelő. Fontos, hogy gyomra folyamatosan termeli a gyomorsavat, ezért nekik a saját ritmusukban történő legelés a legfontosabb. Akkor tudnak jó egészségi állapotban maradni. A ló fontos kiválasztó, keringésért felelős szerve a pata, a ló öt "szívvel" rendelkezik. Amennyiben a patáik rendszeres, folyamatos szakszerű ápolásban részesülnek, a lovak életkora, és fizikai állapota javul, kitolódik. Nálunk a természetes körmölés helyszínen adott, tehát akik igénylik egyeztetés és megbeszélés után lovaik ezt a szolgáltatást is megkaphatják. A legelőn, ami dús, gyógynövények, sokasága várja, melyek fizikai, érzelmi kondíciójukhoz is hozzájárulnak. Friss patakvízzel, fúrt kút vizével itatjuk őket, és a szabad tér a sok játék,  futás izomzatukat is fenntartja, építi. 

Bértartásunk szabad tartás, de folyamatos emberi figyelemmel, akár foglalkozással, kiegészül, így lovaink szelíd, emberbarát állapotban maradnak. Szükség esetén akár lovagláshoz, akár problémás lóhoz is szakszerűen tudunk segítséget biztosítani. ( Külön igény szerint hozzá értő lovas szakemberek segítségével) Akik "csak" most ismerkednek a lovakkal, azok is nálunk megtalálhatják e nemes állathoz vezető út lépéseit.

Néhány hete lovamat baleset érte, a lába nagyon csúnyán feldagadt, ezért elkülönítettük a többi lótól(csak villanypásztor választotta el őket),mégis ami a hangulatán keresztül érezhető változás volt az arra a meggyőződésre juttatott bennünket, hogy úgyan azt éli át, mint amikor a kisgyereket betegségekor, kórházba viszik, és ott kezelik. Még nem látam olyat, hogy ennek bármelyik gyerek, örült volna, Lindus is végig teljesen más viselkedéssel válaszolt, előszőr a fájdalmak erőssége, és az elkülönítés, hízelgővé tette, de ahogy a seb gyógyult, úgy lett egyre nyugtalanabb, az együttműködésre néha agresszióval, néha apátiával válaszolt. Vissza is vittük a társai közé.