Tyúkok beszerzése

2012.06.02 16:07

Kezd kicsiben! A legelején, nagyon aggódtam, hogy a virágokal, növényekkel remek kapcsolatom, van, de hogyan fogok állatokat tartani, hiszen alig van tapasztalatom velük kapcsolatban. Tehát kezdtük, ami már ment, pulit szereztünk egy alföldi tanyáról, és egyik barátom szüleitől, pedig naposcsibék kerültek.

15 kiscsibe volt a kezdeti mennyiség, ehhez jött még Ádám barátjának két húsvéti kacsája, és pipikéi. Imádom a szabadságot, ezért szép nagy helyet készítettünk az új családtagoknak, és minden nap sétálgattak az udvaron. Hamar megfogyatkoztak, egyet a macska, egyet az emésztő, egyet a szomszéd kutyája  kapott el. Ezek nagyon szomorú pillanatok, de tudomásul kell venni. Nagy várakozás volt, melyik kiscsibéből mi lesz, tyúk, vagy kakas....Másik tapasztalat, mindig a tyúk pusztul el soha a kakas. Igy hamarosan számot kellett vetnünk, a ténnyel, hogy 5-6 tyúkra 8-9 kakas jut. Igen ám , de mi lesz a kakasokkal? az. hogy kukorékolnak éjjel, és a harmadik szomszéd sem alszik, még csak elmegy, de ahogy érnek, egyre nagyobb viadal zajlik a rangsorért.

A tyúkok is felállították a csípés sorrendjüket, de ők szelidebbek csendesebbek. Lassan eljött az augusztus, a tojásvárás ideje, és egyik nap , megtörtént....gyönyörű szép jérce tojás örvendeztetett meg, aztán 2, 3 a belsejük csodás . Nagy élmény a friss meleg tojás, gyerekeink kedvelt szórakozása  a tojásgyűjtés, ez mindig szivesn teljesített feladat. Húsvéttól augusztusig, eltelt rövid idő alatt beértek a tyúkok. Igen, de mi legyen a kakasokkal? Hiszen ők a legszebbek, mindegyik egyéniség, mindegyiknek van a gyerekek közt gazdája, de amit a kertben művelnek az bizony siralmas, egy év alatt a gyönyörűen megcsinált kert szépen lesilányul,minden ehető növényt az állatok el is foyasztottak. 

Szomorú nap Édesanyám átjön, és sorban elvágja a kakasok torkát. Pucolás, bontás, főzés, ez lett a sorsuk. Ami igaz igaz , ilyen húst még nem láttam életemben, szép vöröses színű, a zsírja arany sárga.